miercuri, 19 decembrie 2012

Ciobanesc Romanesc


Ciobanescul Romanesc Carpatin este un caine viguros, folosit de secole de catre ciobani pentru paza turmelor.
Este un caine loial, devotat atat turmelor pe care le pazeste, cat si stapanului sau. Are nevoie de libertate si spatiu de desfasurare, drept pentru care nu se recomanda cresterea lui in apartament.

Istoric si origine

Ciobanescul Romanesc Carpatin este un caine de zona alpina, selectionat dintr-o rasa endemica din spatiul Carpato-Danubian. Rasa si-a pastrat caracterul intact pana in prezent, datorita criteriului de selectie - utilitatea - mentinut in mod constant.

In 1934, a fost redactat primul standard al rasei de catre Institutul National de Zootehnie. Standardul a suferit modificari si a fost actualizat in repetate randuri, in 1982, 1999 si 2001 de catre Asociatia Chinologica Romana. La data de 30 martie 2002, Comisia Tehnica a Asociatiei Chinologice Romane a adaptat standardul in conformitate cu modelul propus de Federatia Chinologica Internationala.

Conform clasificarii realizate de F.C.I., Ciobanescul Romanesc Carpatin este incadrat in Grupa 1, caini ciobanesti si de cireada, fara caini de cireada elvetieni, sectiunea 1.1. caini ciobanesti, fara proba de lucru.

In prezent, efectivele de Ciobanesti Romanesti Carpatini sunt mai mari in zona Muntilor Calimani si Rodnei si in zonele adiacente - Bistrita Nasaud, Neamt, Valea Bistritei Moldovenesti, Mures, Valea Dornei, Valea Bistritei Aurii. Efective importante se gasesc si in judetele Arges, Prahova si Dambovita, cat si in Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu